Punt de sortida: a la N-152 (Centre poble -Bar Freser)
Desnivell: 320m
Horari: 2 hores
Dificultat: baixa
Altitud: 1200m
Descripció: clàssic recorregut que ens portarà fins l’Ermita de Sant Antoni, un del indrets més coneguts de la vall.
Recorregut senzill i ideal per acabar amb un pícnic a l’esplanada del cim.
Al mes de Juny, per la diada de Sant Antoni, patró de Ribes, s’hi celebra una arrossada popular.
Itinerari: el punt de partida d’aquest itinerari està situat en el mateix nucli urbà de Ribes de Freser. Al peu de la font del carrer Sant Quintí parteix el sender que ens duu fins a l’Ermita de Sant Antoni (1271 m), el punt més elevat d’aquest recorregut.
La primera part de la sortida ve marcada per l’ascensió des de Ribes fins a l’ermita, sent la durada d’aquest tram aproximadament d’uns 40-50 minuts. El recorregut transcorre al llarg d’un sender marcat en plena muntanya, sempre en contínua ascensió i envoltat de vegetació. Aquesta zona forma part de l’àrea del Granòfir de Ribes, una formació rocosa originada al voltant de la xemeneia d’un antic volcà.
Al llarg de la pujada ens anirem trobant vegetació arbustiva en la part més baixa (ginestes amb boix, catifes d’heura, alguna parra, arbustos i matolls), una primera zona d’horts i bancals amb retallades de bosc i, més amunt, un tram d’arbres caducifolis (freixes, algun cirerer i roures de fulla gran); en l’últim tram, fins a la zona de l’ermita, creix una extensa pineda de pi vermell.
Quan arribem al cim de Sant Antoni podem aprofitar per fer un merescut descans, visitar l’ermita (la capella es va erigir al s.XVII, encara que ha estat restaurada en diverses ocasions), beure un glop d’aigua aprofitar les instal·lacions del bar i zona picnic i que hi ha en funcionament. Al mes de juny se celebra una trobada i una arrossada popular i és un dels llocs idonis per a recrear-se a l’aire lliure, en plena naturalesa i envoltats de bosc.
Les vistes panoràmiques que des d’allà es contemplen són magnífiques, sent un dels millors miradors naturals de la Vall de Ribes: cap a llevant s’albira bona part del terme municipal de Pardines (1226 m), amb el poble sota el Puig Cerverís (2206 m); davant (al sud-oest), ens trobem amb l’imponent massís del Taga (2039 m) i el poble de Bruguera estès als seus peus; al nord, es contemplen les muntanyes de Vall de Núria, amb el cim del Puigmal (2913 m), la muntanya més alta d’aquesta part dels Pirineus Orientals; cap a ponent, la vista s’estén al llarg de la Collada de Tosses, amb els contraforts de la Molina i fins a la Cerdanya.
En un primer pla, els veïnats de Ventolà, Dòrria, Fornells de la Muntanya i Planès i els pobles de Planoles i Tosses. Als peus de Sant Antoni tenim una vista molt bona del poble de Ribes (926 m) sota la Roca de la Creu i el Granòfir de Ribes, i dels veïnats de Ribesaltes i Ventaiola.
Una vegada recuperades les forces i relaxats els sentits reprendrem l’excursió seguint el camí forestal, en direcció sud, que parteix de la zona de l’ermita. A partir d’aquí s’inicia el camí de tornada, en continuat descens i en direcció a la masia de Cal Rosset; en aquest tram de recorregut, ja en plena zona solana, la vegetació predominant està constituïda per pins i roures, a part de matolls i fragments de prats. L’últim tram de la pista forestal que baixa de Sant Antoni està pavimentada. Aquest camí enllaça amb la carretera que puja de Ribes i segueix cap a Campelles. Agafant la carretera en sentit de descens ens dirigirem cap avall fins a trobar una pronunciada corba de la carretera.
Passada la corba seguirem carretera baix fins a trobar la casa de pagès de La Casassa, una magnífica masia de turisme rural i una de les explotacions de pagès més importants de la Vall, ja envoltats per un bast conjunt de prats d’herba.
Justament 70 metres abans de la primera cabanya de la masia, baixant a mà esquerra, sota la carretera, prendrem un camí de muntanya i abandonarem el traçat de la carretera. Aquest camí serà el que ens durà de tornada, directament, al poble de Ribes.
Una vegada recorreguts uns 350 metres d’aquesta nova variant de la ruta passarem per una zona de bosc cremat, on podrem observar els efectes devastadors de l’incendi que va cremar aquesta zona el mes de febrer de l’any 1989. Allà on va haver-hi un bosc de roure i pins, ara trobem les restes inertes de troncs i branques cremats, encara que ja s’entreveu el lent procés de regeneració i l’aparició de nous brots de ginestes, boixos, roures, freixes i pins.
Continuant camí a baix, contemplant davant nostre el preciós bosc que voreja la carretera de Bruguera, arribarem a la Font del Ferro. Com el seu nom indica, l’aigua que brolla d’aquesta font presenta la propietat d’incorporar en la seva composició certs nivells d’òxids ferrosos.
El trajecte desemboca al final del poble de Ribes, arribant al pas a nivell que hi ha a l’inici de la carretera de Campelles, a la zona de les estacions de Renfe (Barcelona –Puigcerdà) i del tren Cremallera de Núria.
La durada aproximada d’aquest recorregut és d’unes dues hores. Es pot reduir limitant el recorregut fins a l’Ermita de Sant Antoni i tornar pel mateix camí de l’ascensió des de Ribes (en aquest últim cas, l’excursió d’anada i volta és d’una hora i 30 minuts).