Exposició del pintor Julià Mateu “LA MIRADA PENETRANT”

diptic - Exposició "la mirada penetrant" de Julià mateu a la Galeria Padequart de Ribes de FreserDel 5 al 31 d´Agost de 2017

Galeria Padequart. Carrer Major 3. Ribes de Freser

Inauguració dissabte 5 a les 19 h

En el dibuix que Julià Mateu fa de Mozart hi anota “35 anys 600 obres. Fill de Leopold Mozart. Màgic esperit. La revolució és revelació. Experiència mística”. En Julià, com tots els artistes pinta el que li interessa i com una persona amant de l’art i de la ciència, pinta els artistes que més l’inspiren, entre ells Mozart, i d’ell destaca que en molts pocs anys va fer una ingent producció artística, admira aquest fet, perquè ell des de nen no va parar de dibuixar i de pintar. El pare és el mestratge, en Julià n’ha tingut molts als museus i als llibres, i va tenir un mentor, el mestre Freixa que va creure en ell quan anava a l’escola, perquè el seu pare que era orfebre de la plata, se li va morir quan era molt petit, però ell segurament que va heretar el gust per les coses ben fetes i el treball amb les mans que sempre reivindicava. El màgic esperit és l’essència de l’obra, perquè si en una obra no hi ha màgia que ens atrapi, que ens captivi, l’art no existeix. La revolució és revelació, està dient que si l’art no revela una reflexió, un pensament, una idea un repte que ens sacseja, commou o transforma, que ens fa més humans, doncs quin sentit té?. L’art, és essencialment coneixement que ens arriba a través d’un llenguatge inspirat i elaborat. I finalment, quan en Julià diu que l’art és una experiència mística, és perquè ell és el primer en plasmar en les seves obres que tot està connectat que cada element s’explica i es defineix en relació al tot.
Una figura emergeix d’un paisatge i tot vibra, la figura i l’ambient, les partícules vibracionals ho omplen tot, la pell, el rostre, l’atmosfera, animals, humans i vegetals es relacionen en una continuïtat que flueix en harmonia. Ens vivim separats però tots som natura i tots som cosmos, l’experiència mística ens apropa a la unitat. L’ull del Julià, com diu Leonardo, era capaç de descobrir la bellesa en la més petita manifestació de la vida, una gota a punt de caure, una fulla en ple vol, una mà que s’atansa, l’espurneig dels raigs de sol… En Julià era capaç de veure-ho i explicar-nos-ho a tots com ell ho veia, amb el seu sabi traç i el seu expert pinzell.

Marta Busquets
Agost 2017

Descarrega el díptic de l’exposició