Monuments de Ribes

MONUMENT DELS DONANTS DE SANG

Realitzat l’any 2003 per l’artista traspassat Joan Llombart per encàrrec de l’associació de Donants de Sangs de Ribes de Freser ubicat finalment al passeig Margarideta, després d’haver-se inaugurat en un altre lloc, al Sortidor.
Foto web donants
MONUMENT A JOAN TRIADÚ
Ribes de Freser, vila natal de Joan Triadú, va retre homenatge a l’escriptor, pedagog i activista cultural el 10 de setembre del 2014 amb un monument dedicat a Joan Triadú i ubicat al passeig Margarideta. El monument representa un llibre de dos metres d’alçada i fet de ferro que conté frases claus de la vida de Triadú com “Llegir com viure”. L’obra és una proposta de l’escultor de pardines, Pep Hubach i és el reconeixement de Ribes a Freser a Joan Triadú com a símbol de la resistència cultural nacionalista i a la seva trajectòria marcada per la lluita perseverant en defensa de la identitat catalana en context polític i social difícil. Triadú va ser un personatge clau en l’àmbit català i va desenvolupar un model pedagògic de referència, apostant per les humanitats i el coneixement.
foto web triadú

MONUMENT DEL PASTOR

Ubicada i inaugurada l’any 1983 al C/ Sant Quintí, aquesta obra realitzada per l’artista Rosa Serra va desaparèixer al cap de poc per una riuada. L’artista en va fer una nova versió que és la que avui hi ha. El monument del pastor va sorgir de la celebració del concurs de gossos d’atura i en homenatge a la vida pastoril tan arrelada en el municipi i a la vall . L’any 1948 es va realitzar el primer concurs d’habilitat amb gos d’atura en els Països Catalans al municipi de Ribes de Freser, impulsat pel Gremi de Ramaders i per l’Ajuntament de Ribes de Freser.  En aquest primer concurs no hi havia puntuacions establertes i el jurat es va guiar per apreciacions objectives i la consecució o no dels exercicis obligatoris exigits als gossos. El concurs va tenir continuïtat al llarg dels següents anys fins que van sorgir problemes de finançament que van obligar a aturar-lo; el 1971 es torna a reempendre fins a l’actualitat formant part de la lliga de la Federació Catalana dels concursos de gossos d’atura (els estatuts de la qual es van redactar el 1988).
Monument pastor web