Colònia Recolons i Saida
Situada a la carretera de Queralbs, va ser fundada a final del segle XIX pels germans Tomàs i Esteve Recolons i Lladó, de Barcelona, ciutat on des de mitjans de segle XIX tenien fàbrica de filats de cotó. La colònia està formada per la fàbrica, la central hidroelèctrica i un destacat xalet modernista. L’arquitectura de la fàbrica destaca per les seves grans dimensions, la bona conservació, així com pels finestrals de maó vist i la torre del muntacàrregues que ho presideix. Al llarg dels anys al seu voltant s’hi van anar afegint naus de tipologies variades. El xalet de Can Recolons és un edifici sobri d’estil modernista, fou el lloc de residència dels empresaris tèxtils de Ribes. Els habitatges dels obrers consten de planta baixa i dos pisos d’altura i, com la fàbrica, es troben en perfecte estat de conservació després d’haver estat restaurats entre els anys 1992 i 1994. Van ser construïts en diferents períodes, el bloc més modern data de l’any 1945. S’havia celebrat la festa del Pare Claret, patró del tèxtil.
Centrals Hidroelèctriques
CENTRAL de FILATS
Ubicada dins els edificis de l’antiga fàbrica Recolons, avui Màxplàstic, i Hidromecànica en els seus orígens. La central de Filats produïa la força que movia els embarrats de l’antiga maquinària tèxtil, tot i que posteriorment va ser transformada en hidroelèctrica. Aquesta central que comparteix canal, cambra d’aigua i tuberia forçada amb la central del Carburo disposa d’una turbina Francis. Potència màxima 650 Kw/h.
CENTRAL del CARBURO
Construïda per l’empresa Echer Wyss i Cia., disposa d’una turbina Francis i funciona amb el sistema original de regulació (alternador construït per l’empresa Oerlikon). Potència màxima 1000 Kw/h.
CI VALL de RIBES
Emplaçat en l’antic edifici de l’estació transformadora i distribuïdora Hidrodata de Ribes de Freser. Aquest equipament projecta la importància del llegat històric i patrimonial amb el que compta la Vall de Ribes: la ramaderia, l’agricultura, la minera i la indústria tèxtil i de l’aigua constituint un passeig pels sectors econòmics que varen contribuir en el passat a desenvolupar el territori i com han repercutit en la configuració i desenvolupament econòmic de la Vall de Ribes en el present. Aquest petit espai museístic està ubicat dins de la biblioteca municiapl Terra Baixa, C/ Puigmal 20 de Ribes de Freser. Horari de dilluns a divendres de 17h a 20h. Dissabtes matí de 10h a 13h. Últim dissabte de mes tancat. Informació: 972 72 77 28 (visites guiades concertades fora horari habitual).
Mines
El patrimoni miner forma part de la memòria històrica de la comarca, és un testimoni del desenvolupament tècnic i industrial d’èpoques passades i indispensable per entendre la realitat present del nostre territori. Els anys d’explotació minera van marcar el territori i la vida social dels habitants i van deixar un ric patrimoni. És en aquest context que es crea la Ruta de les Mines. La majoria de rutes de les mines són circulars, tenen diferents nivells de dificultat i recorren els municipis de Queralbs, Pardines, Planoles, Toses i Ribes de Freser.