Patrimoni natural

Granòfir de Ribes

Granòfir de RibesEl granòfir de Ribes de Freser és el més extens i conegut de Catalunya i és de color rogenc ataronjat.
Forma sobre la vila unes agulles al cim de les quals hi ha plantades una senyera i una creu. Precisament una punta d’aquestes roques es coneix com a roca de la Creu. L’extensdió del granòfir comprèn un sector del bac de la Rovira, a la vall de Pardines, sobre el castell de Sant Pere, la muntanya del turó de Segura, de 1.122m, al N de la vila, i la meitat de la muntanya de Sant Antoni, amb la roca del Duc, de 1.259 m, com a cim més alterós.
Geològicament, el granòfir és una roca volcànica a mig camí entre el granit i la diorita però amb l’estructura dels diferents elements que la componen no visibles a simple vista. Tècnicament, el granòfir és constituït per quars i feldspat potàssic amb algun cristall de plagiòclasi sòdica i biotita, i té textura microgràfica, és a dir, visible amb el microscopi.
Correspon al que originalment era la xemeneia d’un volcà del període Ordovicià superior (Paleozoic)(460-443 MA).
Tot i que és una roca molt dura, les fractures i l’erosió dels rius han configurat aquests dos nuclis – roca del Duc i turó de Segura- més individualitats. La vegetació que arrela sobre el granòfir és fortament àcida, amb abundància de bruguerola. Ribes de Freser és l’únic lloc de Catalunya on trobem granòfir.

Extret del llibre: “La Vall de Ribes a peu de poble en poble” Autors Josep Nuet i Àngels Morell, publicacions de l’abadia de Montserrat.

 

Taga

TagaEl Taga és una muntanya amb una cota màxima de 2.038,3 msnm. Està situada a la Serra Conivella i separada de la Serra Cavallera per la Portella d’Ogassa. Encara que no és una muntanya gaire alta, la seva posició dominant sobre les valls del Freser i del Ter el fa un punt de referència de la comarca. A més és un mirador excel·lent dels cims del Pirineu des del Puigmal al Canigó.

Malgrat no superar el límit altitudinal per a bosc potencial, la seva part superior es troba totalment desforestada i ocupada per prats de pastura, com la Serra Cavallera.

Els municipis més propers són Bruguera, Ribes de Freser, Ogassa (al qual pertany) i Pardines.
A inicis del segle XX fou escenari de diverses proves d’esquí.

Coordenades del cim: 42° 16? 50.58? N, 2° 12? 13.08? E

 

 

Rius Rigard i Segadell

Rius Rigard i Segadell Riu Segadell
Riu que baixa de Pardines, és el primer d’ajuntar les seves aigües al Freser.

Riu Rigard
Neix a les muntanyes de la vall de Toses i conflueix amb el Freser en la zona més meridional de Ribes.

 

 

 

 

 

Tornar a llocs d’interès