L’Ajuntament de Ribes de Freser ajorna el pagament d’impostos i taxes i ampliarà les ajudes socials per combatre els efectes econòmics del COVID-19

Entre les taxes i impostos que es deixaran de cobrar hi ha l’IBI, la taxa d’escombraries, d’autotaxi, del cementiri, d’ocupació de via pública, de l’escola bressol, del gimnàs i de les classes de pintura. Des de l’Ajuntament es recorda a tots els veïns i veïnes que, en cas de necessitar ajuda o de conèixer algú que pugui necessitar-ne, es pot trucar al 972 72 71 84 o al 639 382 298.

L’Ajuntament de Ribes de Freser ha decidit implementar diverses mesures per disminuir l’impacte econòmic que està provocant la declaració d’estat d’alarma que ha decretat el Govern espanyol, una decisió destinada a frenar la propagació del coronavirus que, a banda de restringir la mobilitat de les persones, ha obligat al tancament de tots els establiments i comerços que no ofereixen productes de primera necessitat, així com restaurants, cafeteries, bars, locals lúdics i espais esportius.

Ajornament de taxes i impostos

A fi d’alleugerir en la mesura del possible les conseqüències econòmiques d’aquestes restriccions sobre el dia a dia dels veïns i els comerços de la vila,  l’Ajuntament ha acordat ajornar el pagament de diversos impostos i taxes que havien de ser cobrats entre el 15 d’abril i el 30 de juny, com ara l’IBI urbà i rústic, la taxa d’escombraries, la taxa d’autotaxis o la taxa del cementiri.

Paral·lelament,i mentre duri l’estat d’alarma, no es cobrarà la taxa d’ocupació de via pública a bars, terrasses ni parades del mercat municipal, així com tampoc les quotes de l’escola bressol, el gimnàs i les classes de pintura que es realitzen al Casal de Cultura. Finalment, l’Ajuntament deixarà de facturar la part proporcional del lloguer de sales i instal·lacions municipals que acollien la realització d’activitats de naturalesa privada.

Tanca el capítol de mesures fiscals el compromís de l’Ajuntament de negociar amb el Consorci de Recaptació Cerdanya-Ripollès els plans de fraccionament i ajornament que siguin necessaris per atendre la situació d’emergència i d’acord amb la legislació vigent.

Pagament puntual a proveïdors per garantir-ne la liquiditat

De forma complementària a les mesures en el terreny dels impostos, l’Ajuntament de Ribes de Freser garanteix que es continuarà efectuant el pagament de factures a proveïdors en un termini màxim de 7 dies, tal com es venia realitzant fins ara, a fi de contribuir a la liquiditat de professionals i empreses.

Augment de la dotació de les ajudes socials

El Pressupost Municipal de 2020, aprovat el passat 25 de novembre, contemplava una partida important d’ajudes socials, ja que el suport a les persones en situació de vulnerabilitat és un dels eixos principals dels comptes d’enguany. Davant de la situació d’emergència sanitària que està vivint el país i l’impacte que aquesta crisi pot arribar a tenir en l’economia de les famílies, l’Ajuntament està estudiant la possibilitat d’incrementar la partida destinada a ajudes socials, treballant de forma coordinada amb el Consorci de Benestar Social del Ripollès a fi de poder ajudar aquelles persones que més ho necessitin.

Una iniciativa perquè tots els comerços puguin seguir venent

De la seva banda, la Unió de Botiguers de Ribes de Freser ha impulsat una iniciativa que permetrà que els comerços puguin seguir venent els seus productes. La idea consisteix a organitzar-se per tal que els veïns i veïnes de Ribes puguin fer les seves compres per via telefònica i recollir-les en determinats punts expressament designats a tal efecte. En aquest sentit, cada comerç ha habilitat un telèfon per rebre les comandes dels clients i els botiguers han designat quatre establiments que encara tenen autorització per obrir les seves portes com a punts de recollida de totes les comandes. Aquests comerços són: Can Tori, la Cansaladeria-Xarcuteria Dolors Rueda, el Forn Robiró i la Pastisseria Sant Jaume.

Els veïns i veïnes de Ribes es bolquen en l’ajuda a les persones necessitades

L’Alcaldessa de Ribes de Freser, Mònica Santjaume, vol agrair el “gran esperit voluntariós de la gent de Ribes en aquests moments de grans dificultats, així com el sentit de la responsabilitat dels ribatans i ribatanes”. I és que en menys de 24 hores s’han mobilitzat fins a 50 voluntaris, “persones altruistes i generoses que es posen a disposició dels col·lectius més necessitats i vulnerables, demostrant novament que en moments de crisi surt a relluir el millor de les persones”, ha afegit l’alcaldessa.

Des de l’Ajuntament es recorda a tots els veïns i veïnes que, en cas de necessitar ajuda o de conèixer algú que pugui necessitar-ne, es pot trucar al 972 72 71 84 o al639 382 298.